zondag 9 augustus 2015

Za 8-8-2015 Summer in the City

Nog even een verslag van de laatste twee dagen van onze vakantie.

Op donderdag hebben we het rustig aan gedaan en zijn we naar Uxegeney gefietst, waar een fort te bezichtigen was. We hadden daar op zondag al aan de deur gestaan, maar toen waren we te laat voor de rondleiding. Dit fort was van een beduidend later tijdperk als het Forteresse van Châtel-sur-Moselle en is zelfs nog gebruikt tijdens de 1e en 2e wereldoorlogen. Er waren nog diverse kanonnen in een redelijk goede staat, mar het meest bijzondere waren de geschutskoepels, die men via goed doordachte constructie alle kanten op kon draaien, waarbij ook de hellingshoek van het kanon kon instellen om de afstand van de granaten te bepalen. Het meest bijzondere waren de geschutskoepels, die men met behulp van een ingenieuze mechanische constructie snel uit de aarde kon laten oprijzen of terugzakken, en dat werkte ook nog allemaal gesmeerd.

In totaal heb ik in de vakantie een kleine 480 km gefietst, anderhalve keer meer als de 3 maanden ervoor. En in het eerste kwartaal van dit jaar had ik überhaupt nog niet op een fiets gezeten (anders dan een hometrainer ... ). Ik heb ook wel het gevoel dat ik hierdoor sterker ben geworden, maar een solorondje over Heuvelrug, ter vergelijking met mijn eerdere rondjes, zal dat moeten bevestigen.

Waar we vorig jaar de traditie hadden geïntroduceerd om op de reisdag onderweg nog even een stad aan te doen, was het ditmaal op vrijdag de beurt aan Nancy. We waren er even na 11:00 uur en vertrokken er weer rond 16:00 uur. Net als Metz en Luik bleek ook Nancy een prachtige stad met als belangrijkste trekpleister het Stanislas plein met de prachtige hekwerken en gebouwen. Maar dat was zeker niet het enige dat de moeite waard was en we hebben ook nog lange niet alles gezien. Nancy staat bijvoorbeeld ook bekend om zijn bijzondere Jugenstiel architectuur, waar we slechts een glimp van hebben gezien vaqnuit het toeristische treintje. Het is dus zeker de moeite waard om een keer een tussenstop in Nancy in te plannen en dit was ook zeker een van de (figuurlijke) hoogtepunten van deze vakantie. Vanwege de temperatuur van pakweg 35 graden heb ik als blogtitel de song van The Lovin' Spoonful gekozen.

1 opmerking: