woensdag 14 januari 2015

14-1 Bicycle Song

Vanochtend een gesprek gehad met een specialistische verpleegkundige in het Diak (ook vandaag ben ik alleen geweest met de auto ... ). Goed nieuws om mee te beginnen is dat hij zich opwierp als casemanager (voor het kankerdeel en informeel! Het Diak is inmiddels wel bezig om formele invulling te geven aan deze rol... ). Hij heeft mij aanvullende informatie (2 boekjes, waarvan er een te gebruiken is als dagboek om de bijwerkingen bij te houden ... ) gegeven over de behandeling met Sutent en de mogelijke bijwerkingen, die ook in het boekje terug te vinden zijn. De meest in het oog springende zijn:
  • Problemen met de slijmvliezen ("van mond tot kont" , maar ook de ogen en neus ... );
  • Inwendige "blaren" op de voeten (en mogelijk handen ... );
  • Huidproblemen (wondjes die slecht helen {zie ook 2 hieronder} ... );
  • Vermoeidheid.
Na het (gedeeltelijk) lezen van de boekjes ben ik er inmiddels achter dat Sutent niet onder immunotherapie (zoals het formeel heet ... ) valt, maar onder doelgerichte therapie (of targeted therapy ... ). De werking is erop gericht om:
  1. De celdeling van kankercellen te stoppen of te vertragen;
  2. De vorming van bloedvaatjes tegen te gaan (angiogenese). (Kankercellen hebben zuurstof en voeding nodig om te kunnen groeien ... ).
Vanmiddag had er bijna een ramp plaatsgevonden. Bertie werd in een regen- en hagelbui en met de honden in de mand voorop, van haar spiksplinternieuwe fiets gereden door een auto, die weliswaar van rechts kwam, maar waarvan de bestuurster Bertie helemaal niet had gezien (terwijl ze recht voor haar auto reed! ... ). De schade bleef gelukkig beperkt tot enkele lichte kneuzingen op pols en elleboog en een flinke(!) buil op haar hoofd. Ze heeft wel hoofdpijn gehad, maar die is in de loop van de middag gelukkig gezakt (geen hersenschudding? ... ). Daarvoor in de plaats is wel spierpijn terug gekomen. De honden zijn er zonder kleerscheuren afgekomen (uiteraard, want die hadden ze ook geen aan ... ). De schade aan de fiets bleef - wonderbaarlijk - beperkt tot een klein deukje op de chromen sierstrip van de kettingkast. (Uiteraard heeft de blogtitel, een song van de Red Hot Chili Peppers van hun album "By The Way", hier betrekking op ... ).

Muziek: We hebben inmiddels een TOP10 met Dylan songs (sommige bandleden hebben moeite met tellen tot 3  ... ), dus daar ging enige aandacht naar uit. En het vinden van mp3's van de versies van de door mijzelf aangeleverde songs liep ook niet helemaal zoals ik had gehoopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten